Västsahariska fiskare: EUs fiskeavtal leder till stöld och hotar havsmiljön

Skapad: 2013-08-30, Senast uppdaterad: 2013-08-30

- EU-kommissionens föreslagna fiskeavtal med Marocko respekterar inte internationella regler, hotar miljön på grund av överfiske och respekterar inte det västsahariska folkets vilja. Det skriver tre västsahariska fiskeorganisationer från hamnstaden Dakhla i ett brev till EU som överlämnades i veckan till en besökande delegation. Fiskarna påpekar att avtalet bryter mot en rad internationella konventioner, t ex Havskonventionen, som både EUs medlemsstater och Marocko skrivit under. 

Enligt FN och folkrätten ägs Västsaharas naturresurser, inklusive fisket, av det västsahariska folket, och får inte exploateras utan dess medgivande och till dess nytta. Därför anser fiskeorganisationerna att det nya avtalet öppnar för stöld av deras resurser och att en ökad plundring av Västsaharas fiskebestånd. Idag kommer 60 % av fiskeprodukter som märks ”Marocko” från Västsahara, vilket fiskeorganisationerna kallar ett systematiskt bedrägeri mot konsumenterna bl a inom EU.

Organisationerna fördömer Spaniens cyniska hållning, som aktivt drivit på avtalsprocessen och vill fiska i de rika vattnen, för att därmed kunna lindra den ekonomiska krisen.De uppmanar EUs medlemsstater och Parlament att stoppa detta respektlösa och ohederliga försök att kringgå EUs grundavtal, liksom förnekandet av det västsahariska folkets rättigheter och värdighet.