USA och Marocko på kontrakurs om Västsahara

Skapad: 2013-04-17, Senast uppdaterad: 2013-04-18

Marocko ställer in en stor militärmanöver tillsammans med 1400 amerikanska soldater, Red Lion 2013. Det sker i protest mot att USA nu föreslår att FN ska övervaka hur de mänskliga rättigheterna respekteras i det ockuperade Västsahara och i de västsahariska flyktinglägren i västra Algeriet. Förslaget läggs fram inför FNs Säkerhetsråd som årligen behandlar Västsahara-konflikten och FNs roll i den.

Rapporter om diskriminering, övergrepp och fängslanden av västsaharier som protesterat mot ockupationen har funnits ända sedan Marocko militärt invaderade Västsahara 1975. Krav på att FNs fredsövervakande styrka, MINURSO, skulle övervaka respekten för de mänskliga rättigheterna i Västsahara har i 20 år viftats bort i Säkerhetsrådet. Frankrike och USA, båda med vetorätt i FN, gav länge Marocko sitt orubbliga stöd mot kraven på skydd för det västsahariska folket.

Nu verkar den växande internationella opinionen för en aktivare roll för FN ha vunnit gehör. Frankrikes stöd till Marocko kan antas ha minskat under Hollande, men vad det innebär är ännu oklart. Däremot innebär USAs ändrade hållning ett hårt slag för regimen i Marocko, som med  polisstatsliknande metoder försökt hålla informationen om sina övergrepp utanför det internationella nyhetsflödet. Den marockanska militärens upprepade våld mot fredliga demonstranter vid utländska besök i Västsahara har tärt på regimens internationella anseende.

Stoppandet av militärmanövern Red Lion 2013 framstår som ett något desperat försök från Marockos sida att få USA att återgå till sin tidigare, Marockovänliga position. Men det kan få helt motsatt effekt, och vidga den spricka mellan Rabat och Washington som nu uppstått.

Länkar till marockanska oberoende sajten Lacome:

http://fr.lakome.com/index.php/politique/637-sahara-droits-de-l-homme-le...

http://fr.lakome.com/index.php/politique/642-exclusif-sahara-usa-l-etat-...

Washington Post

http://www.washingtonpost.com/world/africa/morocco-rejects-any-proposals...

Om polisövergreppen:

http://www.vastsaharaaktionen.se/nya-marockanska-vergrepp-mot-fredliga-v...