Uppdrag Granskning om det olaga fisket i Västsahara - och Omega 3!

Skapad: 2010-03-04, Senast uppdaterad: 2012-12-27

Uppdrag Granskning har gjort två program 2010 om Västsahara och svenska fiskefartygs olagliga fiske där inom ramen för EUs fiskeavtal med Marocko. Det första programmet sändes onsdag 3 mars, det andra onsdag den 10 mars, kl 20.00. 

I det första programmet intervjuades bl a Rabab Amidane, västsaharisk student som besökt Sverige flera gånger för att berätta om studentaktivisternas kamp för Västsaharas frihet. Hon har just fått asyl i Sverige. På SVT Play finns en längre intervju, otextad, med Rabab.

Det andra programmet vidgade perspektivt och visade hur vi, som äter Omega 3 för vår hälsa, utan att veta det blir hälare - konsumenter av stulet gods!

Programmen har skapat uppståndelse i Norge, och en livlig mediadebatt. Några av inslagen finns listade på http://www.kvasir.no/nyheter?q=vest-sahara .

-----------------

Se mer här om EUs Fiskeavtal och kampen mot detta övergrepp på det västsahariska folkets egendom och rättigheter. Om Du inte redan gjort det - skriv på det nya uppropet mot Fiskeavtalet 2013!

Den kampanjen är ytterligare ett steg i arbetet för att ge Västsahara sitt land tillbaka - och ger EU en chans att återvinna sin förlorade heder!