Studenter stöder studenter

Skapad: 2009-03-05, Senast uppdaterad: 2011-09-24

Bakgrunden

Se Studentaktiviteter - en bakgrund 

------------------------------------------------

Aktuellt just nu

Fråga vad Sverige och EU gör för att observera och påtala Marockos övergrepp mot västsahariska studenter!

Det gäller att ta alla tillfällen att uppmärksamma de västsahariska studenternas situation. Skriv om detta i bloggar och andra media Du kan nå. Ta initiativ till uttalanden och protester.

När EU nu sluter förmånliga avtal med Marocko uppfattar naturligtvis regimen i Rabat detta som ett godkännande av ockupationen och att MR-övergreppen tolereras. Men avtalet inleds med tre paragrafer om att respektera mänskliga rättigheter och om en politisk dialog mellan paerterna, dvs EU och Marocko. Därför kan man kräva att EU använder avtalet för att kräva slut på övergreppen och att normal demokratisk yttrandefrihet respekteras!

Underlag både för inlägg och frågor finns här nedan.

Lite här och var kan Du i tal och text stoppa in en variant på gamle romaren Catos uttalande om Kartago: "För övrigt anser jag att Marocko ska lämna Västsahara"! 

Underlag både för inlägg och frågor finns här nedan.

Student- och elevförföljelserna fortsätter efter Agadir

December 2008 blev ytterligare en het månad för västsahariska studenter och elever. Fredliga protester och manifestationer har följts av angrepp från marockansk polis, som gripit många ungdomar, misshandlat och hotat dem och sedan släppt dem fria. Det har rapporterats från flera organisationer. Det kanske mest hjärtskärande vittnesmålet kommer från en nioårig skolflicka från Smara i den ockuperade delen av Västsahara. Redan de skakiga mobil-bilderna upprör, än mer när man läser översättningen av hennes berättelse till engelska.

En rapport från människorättsorganisationen CODESA om Läget för mänskliga rättigheter i Västsahara december 2008 ger flera exempel på dessa övergrepp. Svenska studentorganisationers brev till UD diskuterar hur Sverige kan bidra till att ge aktivister åtminstone ett visst skydd mot övergrepp.

Det västsahariska journalistförbundet, UPES, hävdar i en rapport att den Marockanska regimen angriper medvetet västsahariska ungdomar för att skrämma dem, få dem att ge upp sina studier och bryta deras framtidstro. För många av ungdomarna ger detta allvarliga, svårläkta psykiska skador.

Tillbaka till livet, efter fallet?

Numera rullstolsbundne El Wali El Qadimi, 23-årig västsaharier, är på väg mot en ny framtid. Han anlände till Malaga, mottagen av spanska solidaritetsorganisationer strax före jul. Han ska nu behandlas för de skador han fick vid ett brutalt möte med den marockanska polisen.

El Wali El Qadimi var en av  tre studenter som den marockanska polisen kastade ut från fjärde våningen av ett hus på universitetsområdet i Marrakech (se under Bakgrunden). Campus invaderades 14 mars 2008 av marockansk polis och militär, för att slå ned fredliga protester mot studieförhållandena och för Västsaharas självständighet.

Efter 12 timmar på akuten fördes El Wali El Qadimi sjukhuset i Casablanca. Han vårdades fram till resan till Spanien på ett privat sjukhus.

Se videon från ankomsten till Malaga.

Nyhetsförmedling med många hinder

Uppgifterna om konfrontationerna på universiteten kommer bara i undantagsfall från marockanska medier, utan främst via improviserade kanaler från de utsatta studenterna.

Sedan i våren 2008 har de västsahariska studenterna haft en enkel hemsida, som fönster mot världen, för rapporter och för filmsekvenser från olika incidenter. Tyvärr har nu det senare materialet begränsats, eftersom personer som kan identifieras på bilderna efteråt har utsatts för gripanden, förhör och relegeringar av de marockanska myndigheterna. Några oberoende granskningar har inte kunnat utföras av dessa eller andra brott mot mänskliga rättigheter kring universiteten.

Nyheter

Västsahariska studenter knuffades ut från tredje våningen

Tre västsahariska studenter knuffades ned från tredje våningen av marockansk polis, enligt organisationen Equipe Media. De hade under en demonstration tagit sin tillflykt till en terass i ett hus intill busstationen i studieorten Agadir. I fallet fick de ryggskador och armbrott, och fördes till sjukhus. Ytterligare minst ett tiotal studenter skadades då polisen angrep demonstranterna.

Framgång för hungerstrejkande västsahariska fångarna

- Vi avbryter vår hungerstrejk efter att vi fått utfästelser från de marockanska myndigheterna under de två senaste veckornas samtal och möten om vårt fall. Det beskedet kom tisdag kväll 27 april från Brahim Dahan och hans kollegor. Utfästelserna kan, enligt spansk press, innebära frigivande under de närmaste dagarna.

KRISS, Kristna Studentrörelsen i Sverige, ny medlem i Aktionen

Kristna Studentrörelsen i Sverige (KRISS) är "en öppen gemenskap för och av studenter som vill leva i efterföljelse och ständigt vidga gränserna för vår solidaritet". KRISS har redan deltagit i flera av VästsaharaAktionens studentinriktade aktviteter. Vi hälsar nu KRISS välkommen som vår tjugosjunde medlemsorganisation. Läs mer om KRISS på deras hemsida:  http://www.kriss.se

Svenska rättegångsobservatörer i Västsahara

Svenska avdelningen av Internationella Juristkommissionen (ICJ-S) ska med stöd från Folke Bernadotteakademin genomföra ett antal rättegångsobservationer i Västsahara. Under perioden 2009-2011 planeras fyra observationer. ICJ-S vill också bidra till att skapa en plattform för upprätthållandet av mänskliga rättigheter i regionen.

 

Kräv att FN ger MINURSO mandat att också övervaka MR!

Idag får FNs övervakningsstyrka i Västsahara, MINURSO, enligt sitt uppdrag inte göra det som borde vara självklart, nämligen att uppmärksamma och informera om ockupationsmakten Marockos många uppenbara brott mot de mänskliga rättigheterna.

Nu skriver många organisationer i flera länder till FN för att utvidga MINURSOs mandat. Där kan vi delta både som individer och organisationer.

Svenska studentprotester mot Marockos övervåld och diskriminering av västsahariska studenter

- Sverige måste kräva ett omedelbart slut på den diskriminering och de systematiska brott mot mänskliga rättigheter som västsahariska studenter utsätts för vid marockanska universitet. Det skriver sju svenska studentorganisationer till UD.

Arresteringsvåg mot västsahariska människorättsaktivister

Under höster kommer nu nya rapporter om polisrazzior, fängslanden, försvinnanden och massiv polisnärvaro på gatorna, från städer som Assa i södra Marocko till Smara, El Aayoun och Dakhla i det ockuper

Ännu en västsahariske student arresterad och "försvunnen"

Den 24 juli arresterades juridikstuderanden Maliha Elmahjoub av marockansk polis på hotell Najib i Agadir.

De överlevde fallet - men hur blir deras liv?

- Elwali Kadimi och AbdElkabir Elbahi fördes till Ibn Tofil-sjukhuset i Marrakech efter att båda ha blivit utkastade från fjärde våningen vid polisraiden mot universitetet den 14 juni.

Marocko: Studenter kastades ut från fjärde våningen vid polisraid

- Tre studenter slängdes ut från fjärde våningen när beväpnad marockansk militär och polis med tårgas stormade campusområdet vid universitetet i Marrakech den 14 maj. En av de tre avled senare.

Prenumerera på innehåll