Risk för humanitär katastrof i Västsahara

Skapad: 2010-11-01

Risk för humanitär katastrof i Västsahara

29 okt 2010   Afrikagrupperna vädjar i brev till svenska Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg att verka för en oberoende övervakning av situationen i västsahariska protestläger. Marockanska säkerhetsstyrkor begränsar sedan mer än 20 dagar införseln av mat, dryck och mediciner till närmare 20 000 personer lägren. Afrikagrupperna är medlem i Västsaharaaktionen.

I brevet till Bengt Westerberg beskriver Afrikagruppernas ordförande Lena Kalmelid läget för de pågående protesterna mot den marockanska ockupationen av Västsahara.

"Sedan den 9 oktober har mellan 15 000 och 20 000 västsaharier i det av Marocko ockuperade Västsahara installerat sig i fyra läger utanför städerna El Aaíun, Dakhla, Smara och Boujador. Lägren är en protest mot de omänskliga villkor under vilka västsaharierna levt i närmare 35 år av marockansk ockupation.

Marockansk militär och polis har slagit en järnring runt lägren och släpper varken in eller ut någon. Det gör att bristen på mat, vatten och mediciner börjar bli akut.

Risken för en humanitär katastrof i protestlägren är efter tre veckor överhängande. Afrikagrupperna vädjar därför till det Svenska Röda Korset att inom Internationella Röda Kors-rörelsen skyndsamt verka för en oberoende övervakning av den humanitära situationen i lägren.

Protesterna sker samtidigt som FN:s särskilda sändebud för Västsahara, Christopher Ross, besöker Västsahara och Marocko. Den 3-5 november återupptas samtalen mellan Marocko och Västsahara för en lösning på den snart 35-åriga konflikten."

De protesterande i lägren kräver ett slut på den marockanska ockupationen, att marockanska myndigheter respekterar de mänskliga rättigheterna, ett slut på den marockanska plundringen av Västsaharas naturresurser och att Marocko accepterar en av FN koordinerad folkomröstning om västsahariskt självbestämmande. Media är förbjudna att besöka protestlägren.

För mer information vänligen kontakta Erik Halkjaer, Afrikagruppernas pressekreterare på tel: 0735-939139 eller e-post: erik.halkjaer@afrikagrupperna.se , eller Sören Lindh, koordinatör för Västsaharaaktionen på tel: 070-399 27 69 eller e-post: soren.lindh@vastsaharaaktionen.se

Ladda ner och läs hela brevet nedan

BilagaStorlek
Västsharabrev-RK101029.doc340 kB