Politiska fångar

Skapad: 2009-03-05, Senast uppdaterad: 2009-06-09

Sedan våren 2005, då de fredliga protesterna mot den marockanska
ockupationen intensifierades, har hundratals västsaharier gripits eller
dömts till långa fängelsestraff. Hungerstrejker har ägt rum bl a på det
ökända ”Svarta fängelset” i Västsaharas huvudstad El Aaiún. Marockansk
polis har framför allt fängslat eller trakasserat fredliga
människorättsaktivister, många ungdomar. Västsahariska studenter har utsatts för upprepade trakasserier och övergrepp efter fredliga demonstrationer.
Etablerade ledare i människorättsrörelsen, som Brahim Sabbar och Aminatou Haidar, har arresterats upprepade gånger, avtjänat fängelsestraff och efter ett frigivande, fortsatt trakasserats bl a med husarrester. Syftet är uppenbarligen att försöka neutralisera och hindra dem från att återuppta sitt ledarskap.
Olika utländska människorättsorganisationer, som Amnesty International och Human Rights Watch, protesterar mot övergrepp som blir kända, och några organisationer har inriktat sig på att ha juríster närvarande vid rättegångar mot de politiska fångarna.
I nyhetsnotiserna här finns ständigt nya fall redovisade, som vi kan uppmärksamma och reagera på även från Sverige.

Nyheter

Cirkus i Säkerhetsrådet om FN och skyddet av mänskliga rättigheter i Västsahara

Inte heller i år får FN, via sin fredsbevarande styrka MINURSO, övervaka respekten för de mänskliga rättigheterna (MR) i det ockuperade Västsahara. Men det blev en gropig resa innan Säkerhetsrådet kom fram till samma beslut som gällt de 20 senaste åren. 

USA och Marocko på kontrakurs om Västsahara

Marocko ställer in en stor militärmanöver tillsammans med 1400 amerikanska soldater, Red Lion 2013. Det sker i protest mot att USA nu föreslår att FN ska övervaka hur de mänskliga rättigheterna respekteras i det ockuperade Västsahara och i de västsahariska flyktinglägren i västra Algeriet. Förslaget läggs fram inför FNs Säkerhetsråd som årligen behandlar Västsahara-konflikten och FNs roll i den.

HRW: Frige de dömda för Gdeim Izik eller ge dem en ny, fri civil rättegång

- Marocko bör frige eller ge en ny rättvis rättegång åt de dömda i Gdeim Izik-rättegången nyligen. Där fick 25 västsahariska människorättsaktivister stränga straff, varav 9 livstids fängelse. Marocko borde också följa rekommendationen från landets Nationella MR-Råd att inte ställa civila inför militärdomstol. Den slutsatsen drar Human Rights Watch, HRW, i en utförlig analys av fallet.

En plågsam rapport om Marocko från FNs rapportör om tortyr, Juan Mendez

FNs specielle rapportör om tortyr, Juan Mendez, besökte Marocko den 15 – 22 september, då han dessutom besökte El Aaiún, Västsahara 17 – 18 september. Mendez samtalade med en rad marockanska myndigheter i såväl Rabat och El Aaiún, men också med enskilda organisationer, fångar, tortyroffer och anhöriga. En förhandsversion av hans rediga och starka rapport finns nu på engelska.

Politisk rättegång: livstids fängelse för fredliga protester i Västsahara

- En militärdomstol i Marockos huvudstad Rabat dömde 25 västsaharier till brutalt stränga fängelsestraff för fredliga protester. Domarna kom efter en dryg veckas rättegång, som präglats av frånvaro av bevis, erkännanden under tortyr, två års häktning innan rättegången trots att lagen bara tillåter ett år etc. Det skriver Western Sahara Resource Watch, WSRW, på sin hemsida.

USAs övar Marockos militär använda gummikulor mot demonstranter

Under den amerikanska militärmanövern Africa Lion 2012 samövade US Marines och marockanska trupp insatser mot demonstranter på ett övningsfält utanför marockanska Tifnit.  Det är nedslående och stötande att se hur en ledande medlem i FNs grupp kallad ”Västsaharas vänner” så nära samarbetar med ockupationsmakten, säger Sören Lindh, VästsaharaAktionen. 

Marocko: 1000 domare i sittstrejk för ett oberoende rättssystem

Ett tusental marockanska domare höll en unik sittstrejk i huvudstaden Rabat och begärde ökat oberoende för rättsväsendet.

- Vi har inget skydd, inga rättigheter, usla löner och arbetsförhållanden, sa en domare från norra Marocko till AP. Framför allt är vi inte oberoende, det är vad vi i grunden vill vara. Sittstrejken organiserades av en stor grupp domare som kräver ett reformerat rättssystem i ett upprop som två tredjedelar av domarkåren undertecknat.

Tortyr vanlig i Marocko och Västsahara enligt FN

Juan MendezJuan Mendez- Inhuman behandling av fångar visar sig vara mycket vanlig i Marocko, sa FNs Rapportör mot Tortyr, Juan Mendez, till AFP efter ett veckolångt besök i  Marocko. I de fall vi undersökte var tortyr eller brutal, inhuman behandling mycket vanlig.

Marockansk polis i Västsahara skämmer ut sig igen, nu inför FN-besökare

Ett trettiotal västsahariska människorättskämpar skadades i El Aaiún i måndags, 17 september, när marockansk polis, tillsammans med civila huliganer, angrep en fredlig demonstration som krävde frihet åt Västsahara och slut på Marockos ockupation. Bland de skadade finns ett par kända aktivister som nyligen besökt Sverige: Brahim Dahane, mottagare av det svenska Per Anger-priset 2009, och Sultana Khayya, som besökte Riksdagen i april.

Västsahariska organisationer har förväntningar på Frankrike

Många frågar hur den nya franska regeringen ska ställa sig i bl a Västsahara-konflikten. En bred grupp av medborgarrätts-organisationer i det ockuperade Västsahara ger i ett öppet brev till president François Hollande uttryck för sina förväntningar på en ny fransk hållning.

Prenumerera på innehåll