Omega 3-avslöjandet sätter tryck på hälsokostbranschen

Skapad: 2010-03-14, Senast uppdaterad: 2011-01-19

Cederroth klargör/förtydligar uppgifter från TV-programmet ”Uppdrag granskning” onsdagen den 10 mars. Det var rubriken på ekonomisajten Webfinanser i torsdags.

- Cederroth sätter stort värde på att media uppmärksammar frågeställningar kring fiskoljans ursprung. Programmet åskådliggör därigenom en ny aspekt kring ursprunget som kommer att bli viktig att ta hänsyn till framöver, säger Per Hartman, medicinsk rådgivare på Cederroth. (...) Cederroth kommer från och med nu att säkerställa att inga av företagets Omega-3 produkter innehåller fiskolja med ursprung i marockanskt vatten".

Fiskolja från ockuperade Västsahara blir skandinavisk hälsokost rubricerar Greenpeace sitt pressmeddelande om TV-programmet.

Greenpeace i Norden har sänt ett brev till ett antal norska fiskfoderföretag, fiskeri- och havsbruksnäringens landsorganisation, FHL, samt ett urval av norska hälsokostproducenter, med frågor om spårbarhet och miljöåtgärder relaterade till importerad fiskolja.  

 

Programmen har återutsänts i förkortad form i NRK och skapat uppståndelse i Norge, med många initiativ och en livlig medadebatt. Några av inslagen där finns listade på http://www.kvasir.no/nyheter?q=vest-sahara.