Säkerhetsrådet frånsäger sig ansvaret för MR i Västsahara

Skapad: 2011-04-28, Senast uppdaterad: 2012-02-08

Säkerhetsrådet beslöt i onsdags, 27 april, att förlänga MINURSOs mandat ett år, men utan att tillåta övervakning av de mänskliga rättigheterna. Ett beklämmande men inte helt oväntat beslut. Men för första gången understryker Säkerhetsrådet i sin resolution nr 1979 "vikten av att förbättra MR-situationen i Västsahara och lägren i Tindouf", och uppmanar världssamfundet och parterna att vidta "trovärdiga åtgärder för att säkra full respekt för de mänskliga rättigheterna!".

Varför Säkerhetsrådet inte använder sin egen företrädare på plats, MINURSO, för detta framgår inte!

Inte heller varför de åtgärder som Rådet lyfter fram, det nybildade Nationella MR-rådet i Marocko, och ett fritt tillträde för tillresta observatörer från FNs Human Rights Council, skulle vara särskilt effektiva och trovärdiga. 

Solidariteten med det västsahariska folket bjuder oss att fortsätta kampen för deras rätt till respekt för sina rättigheter, demokrati och självbestämmande, med de nya förutsättningr som FN-beslutet ger. Om ett åt ska nya beslut tas. Till dess måste vi följa både själva MR-situationen och de "trovärdiga åtgärderna" noga.

Men framför ska vi hjälpas åt att mobilisera en ännu kraftfullare internationell opinion, med fler aktiva organisationer och enskilda, för att slutföra det jobb som nu lämnats knappt påbörjat i FN-skrapans korridorer.

Tack till alla organisationer och enskilda som skrivit brev till Säkerhetsrådet- vi vet att de varit ett värdefullt stöd för de medlemmar i Rådet som fört "vår" talan. Ett antal av breven finns listade här. Tack också till alla som på olika sätt medverkat i arbetet med kampanjen.

Det som vi nu sett är värdefull erfarenhet för nästa år. Läs de centrala raderna i Resolutionen här nedan. Hela texten finns som nedladdningsbar bilaga, liksom också den första kommentaren från vårt internationella nätverk, WSRW, om Rådets beslut. Generalsekreterarens rapport, som ger en översikt över utvecklingen det gångna året, finner Du här. Sydafrikanska Mail & Guardian ger en sammanfattning och kommentar till FN-processen.

Och när du har tid och lust, läs om alla turerna i spelet bakom FN-kulisserna.

****

Texten om MR-situationen:

Stressing the importance of improving the human rights situation in Western Sahara and the Tindouf camps, and encouraging the parties to work with the international community to develop and implement independent and credible measures to ensure full respect for human rights, bearing in mind their relevant obligations under international law,

Welcoming the establishment of a National Council o Human Rights in Morocco and the proposed component regarding Western Sahara, and the commitment of Morocco to ensure unqualified and unimpeded access to all Special Procedures of the United Nations Human Rights Council,

 

BilagaStorlek
The full text of UNSG resolution 1979 (2011).doc37 kB
Press release Western Sahara Campaign.doc27.5 kB