Västsahariska fiskare hindras fiska i egna vatten

Skapad: 2011-01-13, Senast uppdaterad: 2011-08-13

Västsahariska fiskare hindras fiska i Västsaharas vatten

– Vi vill kunna fiska i våra egna vatten! Det kräver ett sjuttiotal västsahariska kustfiskare i hamnstaden Boujdour i det ockuperade Västsahara, enligt Western Sahara Resource Watch. Fiskarna demonstrerar för fjärde dagen i rad för att få utnyttja sina båtar. Sedan måndag 11 januari har marockansk polis hindrat dem att fiska för att de saknar nödvändiga licenser.

– Den licensen kostar oss 150 euro, säger en västsaharisk fiskare, vi har helt enkelt inte råd. Fiskarna uppskattar att omkring 1000 marockanska bosättare får fiskelicens, mot högst ett tiotal västsaharier.

Poliskontroll i Boujdours hamnPoliskontroll i Boujdours hamn

Polisen är särskilt flitig med att hindra västsahariernas fiske under skaldjurssäsongen, som börjar i januari. – ”Skaldjuren skickas omedelbart till städer som Casablanca och Agadir”, säger fiskarna. Själva har de sällan chans att ens smaka på läckerheterna.

EUs nuvarande fiskeavtal med Marocko omfattar, mot folkrätten, även det ockuperade Västsaharas vatten. Mer än hundra EU-fiskare, främst från Spanien, bedriver storskaligt fiske i utbyte mot bistånd från EU till ockupationsmakten Marocko på drygt 300 Milj kr per år. Avtalet går ut i februari i år.

Kontakt: Sören Lindh,
VästsaharaAktionen, 070-399 2767

Se: http://www.wsrw.org/index.php?parse_news=single&cat=105&art=1815  

och

http://www.vastsaharaaktionen.se/fiska-nan-annanstans