EU
Skapad: 2009-03-05, Senast uppdaterad: 2013-07-29
EU har fått, eller tagit på sig, ett allt större ansvar i Västsahara-konflikten. Med Frankrike, Spanien och Storbritannien som pådrivare har samarbetet med Marocko utvidgats ekonomiskt och militärt/säkerhetsmässigt. Marocko har ett mycket förmånligt associationsavtal med EU och är den största bidragsmottagaren i Medelhavsområdet.
Associationsavtalet ger möjlighet för EU att ta upp ockupationen och kräva respekt för internationell rätt, demokrati och mänskliga rättigheter. Detta har dock inte gett några påtagliga resultat under de år avtalet varit i kraft.
Samarbetet har rötter långt tillbaka i tiden. Ett samarbetsavtal slöts 1976. Det följdes av EU-Marocko Associationsavtal 2000 som beslöts 1996 och trädde i kraft i mars 2000. En översikt över avtal och arbetsformer visar hur organiserat och integrerat samarbetet är: Samarbetet mellan EU och Marocko i dokument. Av särskilt intresse för Sverige är EUs fiskeavtal från våren 2006 med Marocko: se Fiskeriavtalet EU-Marocko viktig kampanjfråga och Aktuellt om fiskeavtalet.
Fiskeavtalet skulle utvärderas inför en förlängning 2010. Den har dock runnit ut i sanden De studier som gjorts har inte publicerats. Det beror, att döma av läckor om deras resultat, att de inte håller för en kritisk, offentlig granskning.
Jordbruksavtalet med Marocko är också ett tvisteämne inom EU. Kommissionen publicerade våren 2011 sitt förslag till nytt avtal som bl a innebär en liberalisering av handeln med jordbruksprodukter. Det ska bl a godkännas av EU-Parlamentet. Dess jurister och Jordbruksutskott har dock framfört kraftig kritik mot förslaget, och bromsat upp beslutsprocessen (juli 2011).
----------------------------
Under hösten 2008 fördes en diskussion förts om Sveriges hållning till det fördjupade samarbete (advanced status) som EU och Marocko förhandlat om under 2007-2008.
VästsaharaAktionen och de politiska ungdomsförbund som är medlemmar skrev i september ett brev till svenska UD, som kritiserade de pågående förhandlingarna och bad Sverige att ställa villkor för att godkänna avtalet. UD svarade att Sverige avsåg att stödja ett avtal. Läs Brev till UD: Sverige, EU och fördjupat partnerskap med Marocko och UD: Svar på brev om förhandlingarna EU-Marocko.
Senare skrev forskarnätverket Western Sahara Resource Network, WSRW, ett internationellt upprop till EU mot avtalet. 35 svenska organisationer skrev under Uppropet till EU om Marocko-samarbetet.
I mars 2009 godkände EU-nämnden avtalet flör svensk del. Avtalet innebär att EU pekar ut Marocko som en mycket nära vän, och naturligtvis får ta på sig ett ökat ansvar för vad Marocko gör och inte gör. För de länder som likt Sverige sätter folkrätten högt kommer det att bli rejäla utmaningar i framtiden.