Minurso - FNs övervakningsstyrka

Skapad: 2007-12-15, Senast uppdaterad: 2011-11-09

MINURSO är namnet på den militära övervakningsstyrka som FN skapade sedan Polisario och Marocko komnit överens om en vapenvila 1991.MINURSO arbetar på ett tidsbegränsat mandat. Mandatet har förlängts undan för undan genom beslut av FNs säkerhetsråd. Beslut fattas för ett år i taget, vanligen sista veckan i april.

MINURSO skulle enligt överenskommelsen bl a övervaka vapenvilan, identifiera och registrera röstberättigade inför folkomröstningen samt organisera och genomföra folkomröstningen om självständighet. Sedan frågan om folkomröstningen effektivt blockerats av Marocko har Minurso inriktat sig på andra upppgifter.

Dit hör främst minröjning, för att minska hotet från de hundratusentals minor och blindgångare sedan kriget, dvs granater och andra projektiler som inte exploderat, samt att stödja "förtroendeskapande åtgärder" som t ex att så mycket som möjligt hjälpa till att upprätthålla viss kontakt mellan dem som lever i de ockuperade områdena och de familjemedlemmar, släktigar och vänner som lever i flyktinglägren.

Det senare har än så länge begränsats till att säkra och underlätta besök inom familjen och en kostnadsfri teleservice, medan uppgifterna att förmedla brev och hålla gemensamma seminarier inte blivit verklighet.

Tyvärr har det visat sig att MINURSO i praktiken inte kan spela den neutrala medlande och skyddande roll som många västsaharier och omvärlden hoppats. Undan för undan har Marocko konfronterat MINURSO och dess befogenheter, och fått FN att ge efter.

I praktiken ger MINURSO inget skydd åt de saharier som är utsatta för övergrepp och trakasserier.

Minurso och murenMinurso finns på båda sidor om muren

MINURSO har en egen hemsida där Du kan se mer konkret vad styrkan har gjort och gör inom sitt mandat. Men som följd av att Marocko, Frankrike och USA drivit Marockos autonomi-plan passar kartan ovan inte in,eftersom den visar att Marocko inte behärskar hela Västsaharas territorium. Därför har nu kartan tagits bort från Minursos hemsida, Samtidigt har grundtexten "Military Agreement #1" försvunnit, sannolikt av samma orsak.


Kritik mot att MINURSO passiviseras och begränsas

Dr Nick Brooks, Visiting Research Fellow vid University of East Anglia och Director för the Western Sahara Project påpekar att viktig information om MINURSOs grunduppdrag tagits bort från dess hemsida, Ett exempel är den karta som fiinns på denna sida. Det gör det svårare för den som vill pröva om MINURSO följer sina uppdrag, och ifrågasätta Marockos bild av situationen.

Det är särskilt viktigt i diskussionen om Marockox sk "autonomi-plan".

Se http://nickbrooks.wordpress.com/2011/09/16/co-opting-the-peacekeepers/
och http://nickbrooks.files.wordpress.com/2009/03/bn_partition-and-propaganda1.pdf


Skarp kritik mot Marocko från Minursos förre chef!

2006-11-24 - Den italienske toppdiplomaten Francisco Bastagli avgick helt nyligen som ledare för FN:s fredsbevarande mission i Västsahara (MINURSO). Nu skriver han en skarpt formulerad debattartikel i International Herald Tribune (24/11) om hur frågan missköts. I upprörd ton beskriver han hur Marocko i trots mot säkerhetsrådets beslut vägrar genomföra en folkomröstning om det ockuperade områdets självständighet, samtidigt som regimen flyttar in fler och fler bosättare i territoriet. Han noterar att det bara var Sverige som protesterade när EU nyligen slöt handelsavtal med Marocko om ockuperade västsahariska fiskevatten.

Efter att ha ha varit huvudansvarig för fredsprocessen mellan parterna har Bastagli troligen bättre insyn i frågan än någon annan, och vet hur mycket som står på spel för regionen. Därför är hans hårda attack mot Marockos ockupationspolitik så viktig: han radar upp skälen till att de europeiska staterna och USA måste gripa in snarast, och påpekar tilltagande saharisk radikalism och marockansk repression på de ockuperade områdena i snabb takt håller på att underminera vapenvilan:

"Maghreb är en region av strategisk betydelse, inte minst för sina väldiga naturresurstillgångar. Västsahara kan snart bli oljerproducent. Men den politiska och säkerhetsmässiga situationen är extremt bräcklig, från Algeriet till Mauretanien. Observatörer är eniga om att regionen inte kommer att stabiliseras förrän Västsaharafrågan är löst ".

Han varnar också för att om inte FN:s nye generalsekreterare når ett snabbt genombrott kan denna bortglömda fråga "snart komma att hamna på förstasidorna av helt fel skäl".

Francesco Bastagli är inte den förste MINURSO-chef som lämnar uppdraget i djup frustration över Marockos beteende. Två av hans föregångare har hoppat av posten i öppen protest mot marockanska obstruktioner – den senaste var USA:s förre utrikesminister James Baker, berömd som amerikanska UD:s problemlösare. Resignerat konstaterade han efter sin avgång att västsaharierna har både moralen och lagen på sin sida, men kommer att få leva under ockupation till dess att de också får västvärldens regeringar med sig.

Läs hela artikeln i International Herald Tribune.

Också förre Minursochefen Kurt Mosgaard kritiserar Marocko och angrips för det

En marockansk webbsida försöker misskreditera den danske generalen 2urt Mosgaard som i två år var chef för FNs övervakningsstyrka Minurso i Västsahara.

av Ingrid Pedersen, www.vest-sahara.no (Norwegian Support Committee for Western Sahara)
Oslo, 25. April, 2008

Läs hela artikeln FN-general avvisar marockansk propaganda