Materiellt stöd till flyktinglägren!

Skapad: 2009-04-09, Senast uppdaterad: 2010-03-03

Flyktinglägren är givetvis ingen mysig levnads- och uppväxtmiljö för sina 160 - 200 000 invånare. Helst borde lägren upplösas och västsaharierna kunna återvända hem.

Ett drägligt liv, trots allt ...

Men så länge lägren behövs är det viktigt att göra så mycket som möjligt materiellt för att

- ge en dräglig vardagstillvaro
- få bort undernäring och felnäring
- en bostadsstandard som skydd mot kylan, hettan och ökenvinden
- en hälsovård, förebyggande och kurativ, som också tar hand om lägerlivets "följdsjukdomar"
- en utbildning som ger ungdomar ett avstamp för yrkesliv, kultur och påverkan

Läs mer på sidan Flyktinglägrens problem och behov och varför Hälsosituationen för lägerbarnen är bekymmersam.

Där kan vi från Sverige bidra, enskilt och via bl a svenskt bistånd.

Men det materiella är inte nog. Utan kunskap, framtidstro, och en utsikt att nå den efterlängtade självständigheten, blir fler filtar och matpaket närmast oväsentliga. 

Därför är det viktigt att ge ett politiskt stöd till kampen: få slut på ockupationen, ge västsaharierna förfoganderätt till sina egna marker och naturresurser, och bli herrar i eget hus. Och förebygga en naturlig frustration hos lägrens unga, som kan yttra sig i desperata och farliga aktioner.

Idag går intäkterna från Västsaharas gruvor, fiske och jordbruk ned i Marockos fickor, medan Sida och FN använder biståndspengar till lägren - pengar som kan bättre användas i andra hörn av världen.

Alltså:

- Ge Ditt praktiska bidrag: kläder, prylar, och gärna en slant också, till de insamlingsorganisationer som skickar till Västsahara.

Kontaktadresser, behovsbeskrivningar och tips för egna insatser hittar Du på Kläder och prylar för flyktinglägren.

- Kräv högre och bättre bistånd från internationella och nationella givare så länge lägren finns kvar

- Kräv att Sverige hindrar import av "stulet gods" producerat i ockuperade delarna av Västtsahara, och, sist men inte minst,

- Arbeta för att få ett slut på Marockos ockupation av Västsahara

 

Nyheter

Västsahariska flyktingar behöver ökat humanitärt stöd - nu!

- De är ägare till Afrikas bästa fiskevatten och till världens största fosfatreserv, men lever sedan 37 år på nödransoner i läger i ett av Saharas mest ogästvänliga hörn. Nu när mat- och finanskriser slår till behövs snabba insatser för att undvika svält och bristsjukdomar.

Mellan 150 - 175 000 västsahariska flyktingar bor i lerhus och tält i västra Algeriet, sedan deras hemland invaderades och ockuperades 1976 av Marocko. De väntar på att FN ska uppfylla sitt löfte om en folkomröstning som kan ge Västsahara självständighet.

5000 ungdomsböcker på arabiska till västsahariska flyktingläger

I oktober 2011 var Monica Zak i lägren och kunde vara med att ta emot 5000 ex av hennes bok Pojken som levde med strutsar på arabiska. De har nu delats ut till lägrens skolor, till det nybyggda folkbiblioteket i Smara och till bokbussen Bubisher. Både tryckningen av boken och handboken har finansierats av BiS, föreningen Bibliotek i Samhälle. 

Aminatou Haidar fördömer kidnappingen av tre volontärer i Tindouf

Tre utländska solidaritetsarbetare fördes bort med våld från det västsahariska lägrat Rabuni nära Tindouf av ett tiotal beväpnade män söndag den 22 oktober. Angriparna kom i bil söderifrån. I det tumult som uppstod skottskadades en av volontärerna och en vakt. Både människorättförsvararen Aminatou Haidar och den västsahariske presidenten Mohamed Abdelaziz fördömer terroristdådet.

 

Emmaus-ambulanser framme efter äventyrlig resa

Första maj lämnade en karavan av ambulanser den
lilla orten Ask utanför Svalöv. Nu har dom överlämnats till
flyktinglägret i Algeriet och dom frivilliga chafförerna har återvänt
till vår svenska idyll. SVT rapporterade.

Västsahara-kurs 2010/11 på Jakobsberg Fhs

För dig som vill lära dig mer om EU:s flyktingpolitik och situationen för flyktingar som kommer till Sverige och Europa. Marockos ockupation av Västsahara och det politiska läget i nordvästra Afrika är centralt i kursen.

Artister skriver upprop för Västsahara

Sju debattörer, Anna Nilsson, informationsansvarig Emmaus Stockholm, artisterna Stefan Sundström, Melinda Wrede, Regina Lund, Kajsa Grytt, Dennis Lyxzén och Mårten ”Promoe” Edh samt Lo Kauppi, skådespelare och författare, har skrivit ett upprop för Västsahara, publicerat i Aftonbladet.

FN-förbundet satsar mer aktivt på Västsahara

På sin kongress 13-14 juni antog Svenska FN-förbundet tre motioner om erkännande samt ökat och mer aktivt stöd för ockuerade Västsahara. Motionerna antogs utan omröstning sedan styrelsen dragit tillbaka sitt mer återhållsamma yttrande.

Prenumerera på innehåll