Marocko värstingregim under falsk flagg

Skapad: 2010-07-23, Senast uppdaterad: 2010-07-23

Den årliga rapporten från amerikanska Freedom House över länder och regimer som bryter mot mänskliga rättigheter har 18 områden på sin "värstinglista". Listan inleds med Burma och avslutas med Västsahara.

Olika regimers brott kommenteras. Det är trist läsning, som föranlett kommentarer på ledarplats i flera svenska tidningar. Men en värstingregim slipper undan obemärkt. Det är Marocko, som i listan går under pseudonymen Västsahara. Det ockuperade territoriet är snarast en brottsplats. Förövaren, den marockanska regimen, nämns inte i listan trots att redan Marockos 35 år långa ockupation av landet hör till de svårare brotten av dem som räknas upp i listan. Därtill kommer de övergrepp och brott mot politiska och civila rättigheter som sker både i Marocko och Västsahara.

Lappri, kanske någon säger. Men nej, detta är högst relevant för svensk del. Marocko är det enda land på listan som EU, och därmed Sverige, gett status av "närmaste vän" som åtnjuter särskilda förmåner  i det ekonomiska och politiska samarbetet. Sedan år 2000 har EU snarast sett genom fingrarna med människorättsbrotten, trots att den aspekten är en grundförutsättning för samarbetet enligt gällande avtal. Nu i augusti kommer EUs fiskeavtal med Marocko upp till nytt beslut - det som nu legaliserar EUs tjuvfiske i Västsahara.

Låt oss kalla en spade en spade, och hantera en värstingregim som en värstingregim!