Kung Mohammed VI tar till hårdhandskarna mot världen!

Skapad: 2009-11-11, Senast uppdaterad: 2010-03-11

Kung Mohammed höll ett uppmärksammat och märkligt tal den 6 november för att fira  minnet av den s.k. Gröna Marschen, då Marocko inledde sin ockupation av Västsahara.

De första dagarna då var en mediahändelse, då flaggviftande marockaner gick till fots ett par kilometer över gränsen. Men när fotografer och reportrar lämnat scenen för "den fredliga marschen" inledde marockanska armén och flyget anfall längre söderut, som innebar död och elände för den västsaharariska befolkningen. Det skedde trots att den internationella domstolen i Haag dessförinnan klart sagt att Marocko inte kunde göra anspråk på Västsahara och trots FNs fördömande.

Men i kung Mohammeds tal 6 november är Västsahara redan en självklar del av Marocko. Marockanska medborgare, myndigheter och militär uppmanas med kraft ta itu med de separatister och förrädare som som ifrågasätter den bilden. Det innebär än hårdare förföljelse av människorättsförsvarare i Västsahara och Marocko. Men också hårdare övervakning av misstänkta utländska besökare i landet.

- "Vi kommer inte att låta respekt för mänskliga rättigheter, och de friheter som åtnjutes i vårt land, utnyttjas på ett skamligt sätt, någonstans, för att konspirera mot fosterlandets suveränitet och enhet, eller mot våra heliga värden, säger kungen i talet.

Det är naturligtvis ett hot även mot aktivister utomlands. I praktiken innebär det också en "dumförklaring" av all världens länder, eftersom ingen stat erkänt Marockos överhöghet över Västsahara. 

Folkrätten har alltså ingen plats i kung Mohammeds värld. Den aggressiva och kompromisslösa tonen ger talet en karaktär av ultimatum, vilket är illavarslande för en förhandlingslösning under FNs ledning. Om kungen verkligen menar vad han säger måste FNs förhandlingsstrategi omprövas och olika skarpare påtryckningsmedel övervägas.

EU bör nog överväga att frysa sitt Associationsavtal och Marockos förmånsposition (s.k. Advanced status), med hänvisning till inledningsparagraferna i avtalet. Där sägs att respekten för mänskliga rättigheter och demokrati ska genomsyra både själva samarbetet och de båda parternas interna politik. Kungen sätter tydligt egenintresset framför dessa rättigheter.

Ladda ned den engelska versionen som Worddokument, med några färgmarkeringar gjorda av Aktionen, eller läs den på marockanska nyhetsbyråns hemsida

BilagaStorlek
Full text of HM the king's speech.doc93 kB