Kultur

Skapad: 2009-10-08, Senast uppdaterad: 2014-02-20

Kultur - sport, konst, film, teater, litteratur och musik - är viktig både
för att bevara sin identitet och framtidstro samt som
kommunikationsmedell och mötesplats i solidaritetsarbetet. Här ges
några exempel på de festivaler och andra arrangemang som ordnas i flyktinglägren och i de befriade områden med orten Tifariti som central punkt. Dessutom lyfter vi gärna fram aktiviteter i Sverige som stödjer och länkar till Västsahara och som använder kultur som språk och mobiliseringsplattform.

Festivaler och andra årliga evenemang

Bland dem finns flera mycket utvecklade och uppskattade festivaler som är intressanta att delta i från svensk sida. Eftersom flera arrangeras i samarbete med  spanska organsationer är också mycket av informationen på spanska. Ett litet urval:

Artifariti är en festival/workshop för olika typer av offentlig konst som för det mesta görs Samarbete i konstenSamarbete i konstenpå plats i Tifariti och med medverkan av lokala konstnärer och befolkningen.

Artifariti09 avslutades 31 oktober, och foton mm finns på dess hemsida, liksom från 2010 och 2011. Information om kommande arrangemang 2012 väntas under hösten.

 

FISahara är en filmfestival (på engelska Sahara International Film Festival) som 2010 hålls Festival-vinjettenFestival-vinjettenför sjunde gången, mellan 26 april och 2 maj. Vid årets festival fick bl a en svensk film, Svarta nejlikan, regisserad av Ulf Hultberg. Hemsidan är fyllig, med många klipp från intressanta filmer.

Kontaktuppgifterna är dock lite väl undanskymda på festivalsidan, så de kommer här också: Festival Internacional de Cine del Sahara Pez 27, 1º dcha. Madrid (28004).
Tel: 00.34 + 91 532 11 80, Fax: 00.34 + 91 532 49 96
Mejl: contacto@festivalsahara.com.

Sahara Maraton och Sahara Bike Race är två tuffa sportevenemang som går under Innan starten!Innan starten!vårvintern.. Maratonloppet går i slutet av februari, nu för elfte gången. Cykelloppet är relativt nytt, sedan våren 2009.

Båda loppen kräver en rejäl grundkondition och viss erfarenhet, men kan ge unika upplevelser. Anmälan sker via de informativa hemsidorna.

Se videoimpression från Sahara Maraton 2011.

Andra aktiviteter

Böcker på arabiska till lägren: Det idoga och framgångsrika arbetet med att stödja berättande se videu-impression av och litteratur, som inte minst Monica Zak bedrivit under många år, får en intressant fortsättning. BIS, Bibliotek i Samhället, medverkar i ett projekt för att förse lägren med böcker på arabiska. Läs mer!

Saharas arkeologi

Sahara gömmer på intressanta lämningar från dramatiskt olika tidsåldrar - från bördiga, vattenrika perioder till dagens extremt torra och heta.

Träd i Wadi TifaritiTräd i Wadi TifaritiFlera arkeologiska undersökningar har gjorts de senaste åren i Sahara, inklusive i Västsaharas befriade områden. Ett av de idag aktuella projekten drivs av University of East Anglia. som utför undersökningar i norra Västsahara, nära Tifariti. Projektet bjuder också in volontärer att medverka i undersökningarna. Vanligen sker de i oktober-november, och nästa grävperiod blir hösten 2010. Läs den utförliga beskrivningen av volontärmedverkan.

The University of Basque Country, UPV, har gjort undersökningar i södra Västsahara. Det är lite oklart om fältarbetet fortsätter och om i så fall medarbetare från andra länder är välkomna.

Båda institutionerna redovisar intressant material och har länkar till andra projekt och rapporter.

 

Nyheter

Fler journalister nekas tillträde till ockuperade Västsahara

Den spanske journalisten José Maria Santana utvisades 21 maj på flygplatsen i El Aaiún, omedelbart efter ankomsten. Han utfrågades av en gendarm om sitt besök, innan han sattes på ett flygplan tillbaka till Spanien. Reportrar utan gränser ”uppmanar den marockanska regeringen att säkerställa tillträde till det västsahariska territoriet för yrkesverksamma inom information, samt utländska observatörer. De ska vara fria att arbeta utan hinder eller kontroll över hela territoriet".

5000 ungdomsböcker på arabiska till västsahariska flyktingläger

I oktober 2011 var Monica Zak i lägren och kunde vara med att ta emot 5000 ex av hennes bok Pojken som levde med strutsar på arabiska. De har nu delats ut till lägrens skolor, till det nybyggda folkbiblioteket i Smara och till bokbussen Bubisher. Både tryckningen av boken och handboken har finansierats av BiS, föreningen Bibliotek i Samhälle. 

Dags för fotbollsturneringen Gothia Cup och idrotten att visa flaggen!

Ledningen för fotbollsturneringen Gothia Cup fick en politisk flaggkonflikt i knät timmarna innan invigningen i måndags, 18 juli. Den gäller om laget från Västsahara, ockuperat av Marocko sedan 35 år, skulle få ha vimplar med sin flagga vid inmarschen under invigningen. Två timmar innan protesterade Marocko, och Cup-ledningen tog tillbaka ett löfte om att ha vimplarna. Besvikna beslöt de 17 västsahariska P15-spelarna att inte delta i ceremonin.

Västsahara-kurs 2010/11 på Jakobsberg Fhs

För dig som vill lära dig mer om EU:s flyktingpolitik och situationen för flyktingar som kommer till Sverige och Europa. Marockos ockupation av Västsahara och det politiska läget i nordvästra Afrika är centralt i kursen.

Spring maraton eller cykla i Sahara!

Öknen kan ge många upplevelser - både fysiska och mänskliga. Ett par exempel;

Sahara Maraton, Loppet går den 22 februari, för tionde gången. Distanserna 42 km, 21 km, 10 km och 5 km. Bara att välja! Dessutom ordnas ett lopp för barn.

Sahara Bike Race. Det går från 26 mars till 4 april, och är ett etapplopp över 350 km, och ordnas för andra året.

Solidaritet och idrott, Båda loppen syftar till att bygga relationer mellan dem som bor i flyktinglägren och omvärlden. Läs mer!

Artister skriver upprop för Västsahara

Sju debattörer, Anna Nilsson, informationsansvarig Emmaus Stockholm, artisterna Stefan Sundström, Melinda Wrede, Regina Lund, Kajsa Grytt, Dennis Lyxzén och Mårten ”Promoe” Edh samt Lo Kauppi, skådespelare och författare, har skrivit ett upprop för Västsahara, publicerat i Aftonbladet.

Prenumerera på innehåll