Kaspar Katts kommentarer

Skapad: 2008-04-17, Senast uppdaterad: 2009-09-26

Kaspar Katts kommentarerKaspar Katts kommentarer


Varför finns det flyktingläger?

De ligger mitt i öknen, i ett land som heter Algeriet, granne till Västsahara, som husse skriver om. Där bor en massa människor, mer än 160 000, skrev han häromdan.

Nästan inget växer där. Sanden yr när det blåser, och det är jättevarmt på dagarna, också i tälten och stenhusen som människor bor i.

Där kan ju egenligen inte ens en katt bo! Möjligen en och annan kamel. Och inte barn eller vuxna heller. Men de måste!

För Västsahara, där de bodde förut, har blivit stulet - ockuperat - skriver husse. Det kom massor med soldater, pansarbilar och flygplan och drev dem ut i öknen. Många västsaharier blev dödade och skadade av gevär, bomber och minor när de flydde iväg.

Soldaterna kom i från Marocko som ligger norr om Västsahara. Och varför då, undrar jag?! Jo, därför att deras kung, Hassan hette han då, sa att Västsahara var hans, för det hade hört till Marocko för massor av år sedan.

Det är fel-fel-fel skriver husse. Men ändå bor alla dessa människor kvar i lägren, för marockanerna finns kvar och bestämmer där de bodde förut.

I lägren kan man inte skaffa sin egen mat eller annat som behövs flr att leva. Allt kommer på lastbil eller så, från andra människor runt om i världen. Och det tycker jag låter lite riskabelt.

Tänk om en lastbil med glass får punktering mitt i öknen! Då smälter ju glassen och rinner ut. Eller om nån glömmer att skicka med sylt och godis ...! Eller inte vill skicka nån mat alls utan äter upp den själv.

När jag tänker efter blir det nog inte så mycket glass, sylt och godis - det blir nog mest bröd, ris, olja och annat tråkigt. Men sånt som behövs för stt man ska växa, bli stark och kunna kicka boll.

Undrar förresten just hur ökenråttor smakar ??


Murar och minor hör inte ihop!!

Grannen på landet har en jättefin mur, där jag brukar ligga och kika ned. Särskilt skönt när solen skiner.

Därför blev jag glad när jag läste att det går en mer än 200 mil lång mur genom Västsahara. Längre än hela Sverige! Det vore väl nåt att ligga och gosa på. Inte på dagen kanske, för då är det för varmt, men på natten skulle det sitta fint. Man har ju så bra utsikt en bit upp. Och man behöver väl inte trängas med andra katter, plats finns ju.

Men jag blev väldigt besviken. faktiskt tre gånger, när jag fick veta mer om muren. För det första: den är en sandmur, inte sten, och väl inte så skön att ligga på. För det andra: den stänger vägen, ifall de som bor i lägren skulle vilja komma hem eller om de på andra sidan skulle vilja hälsa på i tälten. Med den tredje överraskningen var värst: det ligger livsfarliga minor på muren, och visst på marken runt om den också. Tänk på alla människor, ökenkatter och andra som kan trampa på en mina eller en bomb och förlora ett ben eller till och med dö!

Om jag fick fatt i de som hittat på det där - då skulle de få ordentligt på pälsen!


Mer om murar - är de till för att skydda de rikaste?

Hörde husse säga i telefon att murar verkat ha blivit moderna igen, sådana som finns kring gamla borgar och städer (är Visby en stad?). Innanför fanns de som samlat på sig en massa pengar och olka saker. Muren skulle skydda dem mot de andra, utanför. Där fanns de som fått betala eller blivit av med saker. Och det verkar vara samma sak idag.

Så sa han lite annat: Palestina och Israel, Bagdad och nåt om rika i USA. Tre exempel, sa han. Det begrep jag inte riktigt, men ska fundera och komma igen.

Fast visst verkar det konstigt att just de starka och rika bygger murar. Är de rädda för nåt? och för vadå? Har de kanske gjort nåt fult så de behöver gömma sig?