Hungerstrejkar mot Marockos plundring av Västsaharas resurser

Skapad: 2011-06-13, Senast uppdaterad: 2011-08-13

De sex hungerstrejkar sedan 12 aprilDe sex hungerstrejkar sedan 12 april

- Snälla ni, sluta stjäla våra naturresurser! Det är en av flera uppmaningar från sex hungerstrejkande unga västsaharier i den marockanska staden Guelmim. Där finns en stor andel västsaharisk befolkning, som aktivt arbetar för självständighet, mot social, ekonomisk diskriminering och mot den pågående marockanska plundringen av Västsaharas naturresurser.

De protesterar mot den amerikansk-kanadensiska producenten av konstgödsel, PotashCorp, PCS, den största importören av västsaharisk fosfat. Med detta bidrar företaget med betydande summor till kostnaderna för den marockanska ockupationsmakten. Det irländska oljebolaget San Leon, som letar olja och gas på Västsaharas kontinentalsockel, och EUs Fiskeavtal med Marocko, får också kritik.

Hungerstrejk kallas ibland ett av de maktlösas sista vapen. Aktionen stöds av den lokala väästsahariska befolkningen som genomför manifestationer som fördömer ockupationen i anslutning till strejken. Den har nu pågått i två månader. Alla sex hungerstrejkande är försvagade med olika symptom. Tre av dem fördes nyligen till sjukhus, medvetslösa och med allvarliga inre skador.

Därför uppmanar anhöriga de hungerstrejkande att äta, samtidigt som de vädjar till omvärlden, både företag, EU, regeringar och enskilda, att skyndsamt reagera mot den marockanska ockupationen och plundringen, både för att rädda de strejkandes liv och undvika mer allvarliga konfrontationer.