Grön el ska sätta fart på Marockos plundring av Västsahara

Skapad: 2013-09-06, Senast uppdaterad: 2013-10-10

Två stora vindkraftsparker och två solkraftsanläggningar om tillsammans nära 1000 MW ska byggas på ockuperad mark i Västsahara. Kraftverken ingår i en marockansk storsatsning för att minska oljenotan för Marocko, men också för att öka energiförsörjningen till gruvor, fabriker, fiskeanläggningar mm i det ockuperade Västsahara, dvs till intensifierad plundring av landets resurser. Det framgår av en ny rapport, Dirty Green March, från internationella Western Sahara Resource Watch, WSRW.

- Hur klimatsmarta dessa sol- och vindprojekt än är, kommer de att allvarligt skada det västsahariska folkets intressen, som enligt FN äger landets resurser. Det säger Sara Eyckmans, koordinator för WSRW. "Utbyggnaden strider mot folkrätten. Och grön, ren el ska produceras med rena metoder – tekniskt, moraliskt och rättsligt".

Några delprojekt pågår, men de flesta projekten i satsningen är ännu på planeringstadiet. En rad stora internationella leverantörer av sol- och vindkraftsutrustning har hittills tillfrågats om att medverka. Just nu pågår en upphandling till det största vindprojektet i Västsahara, på ca 300 MW. Företag som danska Vestas, tyska Siemens och franska Alstom har inbjudits att delta i budgivningen.

- Det är beklämmande att se hur dessa stora företag, ofta med högstämda affärsetiska principer, överväger eller t o m engagerar sig i sådana här projekt, säger Sören Lindh, VästsaharaAktionen. Siemens verkar redan börjat leverera utrustning, medan Vestas ”inte vill kommentera vilka anbud vi ska delta i”.

I sin rapport uppmanar WSRW berörda företag att ta avstånd från de aktuella projekten, och vädjar till olika ägare och kreditgivare att inte bidra till att finansiera eller på annat sätt stödja verksamheten.

BilagaStorlek
dirty_green_march_eng.pdf2.68 MB