Franska Total vill delta i plundringen av Västsaharas olja

Skapad: 2013-09-04, Senast uppdaterad: 2013-09-09

Det franska oljebolaget Total uppskattas redan ha satsat ca 75 milj dollar på seismiska undersökningar i det av Marocko ockuperade Västsahara. Det framgår av en rapport från internationella Western Sahara Resource Watch, WSRW. Undersökningarna görs trots att FN tydligt sagt att sådana aktiviteter bryter mot internationell rätt.

- Total visar ett totalt förakt för de grundläggande principerna för folkrätten. Företaget vägrar att lyssna till vad det västsahariska folket tycker - de legitima ägarna till det ockuperade områdets resurser. Det säger Erik Hagen, ordförande för WSRW.

Redan 2001 gav ockupationsmakten Marocko licenser för oljeprospektering i Västsahara till bl a Total. Inga konsultationer skedde då med det västsahariska folket. FNs uttalande kom några månader senare. Sedan dess har Total i omgångar förnyat prospekteringslicenserna för ett område som är stort som Portugal. Under 2012-2013 har företaget gjort sina mest omfattande, avancerade och kostsamma seismiska undersökningar.

Påpekanden om det västsahariska folkets rättigheter har avvisats av företaget, som säger sig inte vilja befatta sig med politik. Total tystnad råder kring företagets vidare planer 

- Total har blivit ett av de största hindren för en lösning av Västsahara-konflikten. Varför skulle Marocko vilja lösa konflikten så länge samarbetet med Total kan ger oljeinkomster från ockuperade Västsahara, säger Erik Hagen, WSRW.

- Nu uppmanar vi Totals aktieägare att omedelbart sätta press på ledningen. Om inte företaget lämnar sitt oetiska engagemang ber vi ägarna att göra sig av med sina innehav. Vad som skett det senaste året visar att Total bestämt sig att tillsammans med ockupanten Marocko lägga vantarna på Västsaharas olja. 

Länk: http://www.wsrw.org/a105x2651

 

BilagaStorlek
totally_wrong.pdf4.83 MB