EUs motsägelsefulla fiskepolitik

Skapad: 2013-11-28, Senast uppdaterad: 2013-12-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trålaren Adrar pumpar ut tiotals ton av överbliven fisk utanför Västsaharas kust. Adrar är ursprungligen norsk men nu utflaggad till Belize i Karibien. Detta händer medan EU slutför förhandlingar om ett nytt fiskeavtal med Marocko. Dumpningen är inget unikt, utan mycket talar för att det är rutin för industritrålare från flera länder som fiskar i det ockuperade Västsaharas vatten. 

Den dokumenteras i en färsk rapport från Greenpeace och väcker allvarliga frågor om Marockos vilja och förmåga att slå vakt om de fiskeresurser som finns i bl a de västsahariska vattnen. Läs Greenpeace's egen kommentar. Marocko verkar tillämpa och vidmakthålla ovanor som EUs nya fiskepolitik nu aktivt tar avstånd ifrån. De kontrollmekanismer som föreslås i det nya fiskeavtalet med EU är vaga och svaga. Från förra avtalet 2006-2011 vet vi att Marocko struntade blankt i att redovisa obekväma siffror. Det nya avtalet kan enligt EU-Parlamentets jurister inte tillämpas utan att bryta mot folkrätten.

EUs fiskekommissionär Damanaki föreslår samtidigt att fisk från Belize, Kambodja och Guinea bör svartlistas av EU, på grund av illegalt fiske. Om förslaget antas av EU kommer fisk från båtar som Adrar att svartlistas på EU-marknaden. Samtidigt arbetar EU-kommissionen målmedvetet för att få beslut om det nya fiskeavtalet med Marocko som också ska tillämpas på fiske i Västsaharas vatten. Debattens vågor går nu höga i EU-Parlamentet.

- EUs nya fiskepolitik bygger på ett gediget förarbete där parlamentet och bl a svenska EU-parlamentarikern Isabella Lövin spelat en viktig roll. Damanakis utspel är en av de första testerna på vad den betyder i praktiken. Det vore pinsamt om EU underminerar trovärdigheten för sin egen politik genom att genomdriva det nya, folkrättsvidriga fiskeavtalet med Marocko, säger Sören Lindh, Västsaharaaktionen i en kommentar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adrar i Fiskebäckskil i febr 2013. Foto Greenpeace

För vidare information: Sören Lindh, koordinator, VästsaharaAktionen, 070-399 2769

Rapporten från Greenpeace publiceras i kommande vecka.